اجزای تشکیل دهنده رنگ:

اجزاء تشکیل دهنده رنگ

رنگ‌ها معمولا از حلال، رنگدانه، رنگ‌پایه (یا رزین) و افزودنی‌های دیگر تشکیل می‌شوند.

رنگ‌پایه (رزین):

ماده‌ای که برای چسباندن مواد دیگر در صنعت رنگ استفاده می‌شود رنگ‌پایه یا “بایندِر” (Binder) می‌باشد که باعث ترکیب و انسجام یکنواخت سایر مواد سازنده رنگ می‌شود. خواص چسبندگی، خشک شدن، مقاومت رنگ به رزین آن بستگی دارد. روغن کتان، آلکیدها، آکریلیک‌ها، پلیمرهای ناهمگن، پلی‌اورتان و اپوکسی‌ها نمونه‌هایی از رنگ‌پایه‌های مورد استفاده در صنعت رنگ می‌باشند.

حلّال‌ها:

تمامى رنگ‌ها يك مايع حلّال دارند كه تمامى مواد ديگر را در خود حل مي‌كند. اين مایع می‌تواند آب يا محلولى ديگر، از جمله تربانتين يا تينر باشد. عبارت پایه آب و پایه روغن بر مبنای این حلال بوده و بوی خاص هر رنگ نیز عمدتا به همین مایع مربوط می شود. در رنگ‌هاى روغنى معمولا از تربانتين به عنوان حلال استفاده مي‌شود كه از مشتقات نفتى مي‌باشد و در رنگهاى جديد از تربانتين بالسامى استفاده ميشود كه از تصفيه صمغ درخت كاج بدست می‌آيد. از ديگر تربانتين‌هاى مورد استفاده مي‌توان از تربانتين ليمويى نام برد كه از پوست ميوه‌هاى مركبات بدست آمده و بوى خود را نيز از آنجا دريافت مي‌كند. دسته دیگری از حلال‌ها تينرها هستند كه معمولا براى رنگ‌هاى خاص، از جمله لاک‌ها و رنگ‌های غلیظ استفاده مي‌شوند، این نوع رنگ‌ها معمولا بوی تندی دارند. حلال‌هاى جدید ديگرى نيز وجود دارند که فاقد کلر و هیدروکربن می‌باشند و به این علت بی خطر هستند. ولی باعث خشک شدن دیرتر رنگ می‌شوند. به هر حال آب تنها حلال كاملا سالم و بى خطر (مخصوصا برای رنگ‌های فضای داخلی) است و صنعت رنگسازى در دنیا در حال جايگزين كردن تمامى اين حلال‌ها با آب بوده و تاكنون به موفقيت‌هاى خيلى خوبى نیز دست پيدا كرده است. رنگ های پایه آب نسبت به پایه روغن به زمان کمتری برای خشک شدن نیاز دارند.

رنگدانه‌ها:

پیگمنت یا رنگدانه ماده‌ای است که با جذب طول موج های انتخابی رنگ نور انعکاسی را تغییر می‌دهد. دوام و ثبات رنگ از جمله ویژگی‌های مطلوب یک پیگمنت در زمینه کاربردهای صنعتی و هنری به شمار می‌رود. پیگمنت‌های بی دوام به مرور زمان و یا با قرار گرفتن در معرض نور خاصیت خود را از دست می‌دهند تا جایی که رنگ آنها نهایتا رو به سیاهی می‌زند. اشعه ماوراء بنفش خورشید معمولا دشمن رنگ است و باعث می‌شود بعد از مدتی رنگ به سمت زردی میل کند. خاصیت “آنتی یو وی” رنگ (مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید) به علت رنگدانه می‌باشد. رنگدانه سفید معمولا از دی‌اکسید تیتانیوم و سایر رنگدانه‌ها از مواد اورگانیک یا معدنی به دست می‌آید. اگر رنگ بدون رنگدانه استفاده شود خاصیت “آنتی یو وی” نخواهد داشت.

افزودنی‌ها:

در مراحل تولید رنگ معمولا موادی به آن اضافه می‌شوند که نه تنها مراحل تولید را آسان‌تر می‌کنند، بلکه خواص مطلوب دیگری نیز به رنگ می‌دهند. غلظت، کاهش کشش سطحی رنگ (پخش شدن یکنواخت رنگ روی سطح)، پیوستگی، از بین برنده قارچ‌ها و کپک‌ها، خشک کننده‌ها، موادی برای جلوگیری از پوسته پوسته شدن رنگ و غیره از آن جمله می‌باشند

 

برای دیدن انواع رنگ لطفا این مطلب را مطالعه بفرمایید.

 

لیست تمام نوشته‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست